Blog

Eén verhaaltje voor het slapengaan en dan…

Van een goeie vriendin en haar gezin kreeg ik een verhalenboek cadeau. Het boek is grappig, prikkelt mijn fantasie en is met veel liefde speciaal voor mij uitgekozen. Telkens als ik er een verhaaltje uit lees, voel ik de verbondenheid en de hartverwarmende vriendschap van het gezin. ‘Da’s voor in je meditatiehoekje’, zei ze met een knipoog, ook al heeft het boek niets met meditatie te maken. Mijn vriendin kent mijn ritueeltjes. Door het verhalenboek in mijn meditatiehoekje te leggen, lonkt het de hele dag naar me. En als het dan avond wordt, nestel ik me op mijn meditatiebankje met het boek en geniet van één verhaaltje. Door op mijn bankje te zitten, kom ik automatisch in een rustiger modus en krijg ik zin om te mediteren.

Elke mens heeft zo zijn ritueeltjes die hem vertrouwdheid en geruststelling geven. Tijdens onze nababbel van onze online meditatiesessie wisselden we uit over onze kleine gewoontes, ritueeltjes en houdingen die bij onze meditatie horen. Voor de één was dat een bepaalde manier van zitten, voor de ander het letten op de ademhaling, voor nog een ander zacht een liedje neuriën of je handen op een bepaalde manier gebruiken. Allemaal middeltjes die ons helpen in een mediteermodus te komen. Na een tijdje associeer je automatisch dit ritueeltje met een gevoel van rust en vertrouwen.

Het mooie is dat deze ritueeltjes ons ook kunnen helpen doorheen de dag. Door net voor je een spannende vergadering binnenstapt even te letten op je ademhaling of je liedje in stilte te neuriën kan je rustiger aan je vergadering beginnen. Als je staat aan te schuiven in de file kan het zachtjes enkele keren je mantra zeggen helpen je minder opgejaagd op je bestemming aan te komen. Zo blijf je ook doorheen je dag verbonden met die rust en die goedheid in jou. Die kleine ritueeltjes maken je leven voller en lichter.

Mediteer je met me mee? Meer info hier.

Welke confituur kies jij?

Ik ben deze week naar de bibliotheek geweest en heb veel interessante boeken meegenomen. Ik wou gisterenavond lezen, maar ik wist niet wat eerst gekozen. Op het einde van de avond merkte ik dat ik uiteindelijk niet had gekozen en gewoon gemakkelijk tv had gekeken.

Het doet me denken aan een onderzoek over kiezen door de Universiteit van Washington. In een supermarkt werd confituur aangeboden om te proeven. De ene dag was er keuze uit 6 verschillende soorten, de andere dag uit 24 soorten. Hoe meer keuze er was, hoe meer mensen durfden te proeven. Voor de aankoop van een pot confituur was het onderzoek echter verrassend. Mensen die proefden van één van de 6 soorten confituur waren veel meer geneigd om een pot te kopen dan de mensen die de keuze hadden uit 24 potten. Hoe meer keuze je hebt, hoe moeilijker het blijkbaar is om te kiezen waardoor je uiteindelijk niets kiest. Marketeers maken hiervan handig gebruik door bij onlineverkoop bvb gebruik te maken van filters waardoor onze keuzemogelijkheden worden beperkt.

Zo gaat het ook op de meditatiemarkt. Sinds ik enkele facebookpagina’s over meditatie volg, word ik overspoeld door reclame voor Qi Gong, boeddhistische meditatie, mindfulness, mediteren op mijn ademhaling of met een positieve affirmatie, mantrameditatie, liefdevolle aandachtmeditatie,… Zoveel als dat er confituurpotjes zijn. Elke traditie is op zich waardevol en ik geloof dat als iemand zich echt toelegt op één van deze vormen, dat dit smaak geeft aan zijn leven. Het gevaar bestaat echter dat we zo overweldigd zijn door het aanbod dat we uiteindelijk nergens aan beginnen en, als het ware, geen enkel potje kopen om van te smullen.  Ik stel mezelf wel vaker de vraag: doe ik het wel goed in mijn meditatie, moet ik niet veranderen van mantra, wat als ik nu eens zou mediteren op mijn ademhaling,… Het brengt me in de war en zorgt ervoor dat ik mijn meditatie gemakkelijker laat schieten. Het onderzoek van de confituurpotjes helpt me om echt te kiezen, trouw te blijven aan mijn meditatievorm en blijvend stilletjes in mezelf te luisteren naar de mantra waar ik trouw aan blijf.

Een oud boeddhistisch verhaal vertelt hetzelfde. Een meester maakte een dagtocht en droeg zijn leerling op een put te graven om water te halen. Toen de meester ’s avonds terugkwam, kwam de leerling met lege handen naar zijn meester. ‘Meester’, zei hij, ‘ik heb de hele dag gegraven op verschillende plaatsen naar water, maar ik heb niets gevonden’. De meester antwoordde: ‘Blijf nu op één plaats om te graven en graaf tot je de bron vindt’. Zo worden we in de meditatie uitgenodigd om dag na dag, jaar in jaar uit trouw te blijven aan onze meditatie. Enkel zo kunnen we de bron vinden en kunnen we de lekkere confituur smaken.

Mediteer je met me mee? Meer info hier.

Jij bent mooi!

Een jonge cameravrouw deed een sociaal experiment op een middelbare school. Ze vroeg aan leerlingen en leerkrachten of ze een foto van hen mocht nemen omdat ze hen mooi vond. De reacties van de mensen zijn aandoenlijk. Ongeloof, verlegenheid maar stuk voor stuk ook hele ontroerende beelden. Als we beseffen dat we mooi zijn, beginnen we te stralen, te gloeien en te groeien. Elk van ons is een bron van oneindige schoonheid. Vaak verbergen we ons en durven we het niet geloven, maar dat verandert niets aan de schoonheid die in elk van ons zit. Als je diep in iemands ogen kijkt, kan je altijd een glimp van iemands schoonheid opvangen. Waarom zou dat anders zijn bij jou? Jij bent mooi! We kunnen het moeilijk geloven, toch is het zo.

En da’s eigenlijk ook wat we tijdens de meditatie doen. We geven geen aandacht aan al die stemmetjes in ons hoofd die ons zeggen wat we verkeerd hebben gedaan of nagelaten hebben om te doen, die ons zeggen dat we stom, vervelend of niet de moeite waard zijn. Door het stil te maken en af te dalen van ons hoofd naar ons hart, proberen we contact te maken met die schoonheid die in ons altijd aanwezig is. We mogen er ons, als het ware, laten door overspoelen. Als we gedurende onze meditatietijd telkens luisteren naar de mantra die we stilletjes in onszelf zeggen, laten we de schoonheid in ons zijn werk met ons doen. Het enige wat we hoeven te doen is ons open te stellen voor die bron van schoonheid die in ons aanwezig is door trouw onze mantra te blijven herhalen.

Mensen die al lang mediteren, raden ons aan om tweemaal per dag 20 minuten te mediteren. Als dat jou lukt is dat heel goed. Voor de meeste mensen is dat veel en lang. Misschien kunnen we de komende weken als eens proberen om elke ochtend en avond bij het tandenpoetsen een momentje te nemen om langer in de spiegel te kijken, onze eigen ogen te peilen en de schoonheid van onze ziel te zien. Adem dan enkele keren goed diep in en uit en zeg liefjes je mantra. Het zal al een stralend en gloeiend effect hebben, het zal je goesting geven om te blijven mediteren. Het zal je helpen om te groeien in je meditatiepraktijk. Jij bent mooi!

Mediteer je met me mee? Meer info hier.

Gezocht: Op vakantie in jouw kot

Velen zullen het met me eens zijn: op vakantie gaan dit jaar is een uitdaging. Vaak maak ik verre reizen en overnacht in leuke hostelletjes. Dit jaar lukt dit niet. Ik was er wat ambetant door. Ik heb nu al drie maanden thuis doorgebracht en nu ziet het er naar uit dat mijn vakantieplannen ook al in duigen vallen.

Maar vanuit het motto: ‘Vakantie is een mindset’, besliste ik om op vakantie te gaan in eigen land. Ik wou een oproep op facebook plaatsen: ‘Gezocht: op vakantie in jouw kot’. Wie zou er reageren? Zouden er überhaupt mensen reageren? En wat zouden de mensen van me denken? Dat ik een profiteur en een nietsnut ben? Zouden ze me wel voldoende vertrouwen om hun huis aan mij uit te lenen? Zouden er geen rare reacties komen van mensen die het niet goed met me menen? De kwetsbaarheid van mijn post deed me even slikken. Uiteindelijk besliste ik om de oproep toch te posten, me toe te vertrouwen aan het onbekende en me over te geven aan wat er op me afkomt.
De reacties waren verrassend. Mensen van wie ik dacht dat ze positief zouden reageren lieten niets van zich horen. Anderen die ik bijna niet ken reageerden heel enthousiast. En ik ontdek dat ik nu de keuze heb uit verschillende locaties. Spannend!

Het doet me denken aan onze meditatiepraktijk. Telkens als ik bewust mijn 20 minuten stilte inga en in mezelf zachtjes luister naar mijn mantra, vertrouw ik me toe aan het onbekende. Zullen de mensen me geen nietsnut vinden als ze horen dat ik mediteer? Wat doe ik mezelf toch aan, ik heb toch wel wat beters te doen? Kan ik me wel toevertrouwen aan die stilte of zal die stilte me helemaal gek maken? De meditatie nodigt me telkens opnieuw uit me over te geven en me toe te vertrouwen aan de stilte en de leegte. Mijn eigen verwachtingen laat ik achter me en ik stel me ontvankelijk op voor wat de stilte met me doet. De stilte brengt me telkens iets anders en ik laat me, net zoals mijn vakantiebestemming, telkens opnieuw verrassen. De stilte is mijn vakantie in eigen land, elke dag opnieuw. Altijd een beetje spannend.

Mediteer je met me mee? Meer info hier.

Kliederen en schilderen met het kind in mij

Om de coronaperikelen van me af te ronden, heb ik vorige week nog eens mijn verfdoos boven gehaald. Ik vind het heerlijk om me al kliederend en schilderend met kleuren uit te drukken. Ik hou me helemaal niet bezig met wat mooi, lelijk, correct of conventioneel is en ga helemaal op in wat ik doe zonder rekening te houden met wat het resultaat zou kunnen zijn. Ik schilder dan zoals kinderen doen: vol overgave en zonder oordeel, ervan overtuigd dat het sowieso goed is wat ze doen.

Mediteren, schilderen en spelen zijn wat dat betreft familie van elkaar. Telkens gaat het om het gebeuren op zich dat waardevol is. Een kind speelt niet omdat het iets wil bereiken, maar omdat het daar zin in heeft. Doorheen dat spel gebeurt er heel veel, maar daar is het kind zich niet van bewust. Zo leert het nieuwe vaardigheden, zichzelf verhouden in de wereld en verwerkt het indrukken en emoties. Dat is bij schilderen en mediteren net hetzelfde.

Tijdens het mediteren probeer ik vol overgave en zonder oordeel over mezelf, mijn gedachten en gevoelens los te laten door telkens terug te keren naar mijn mantra. Door te proberen op te gaan in de stilte in mij, gebeurt er – net zoals bij het spel van kinderen – doorheen de tijd onbewust heel veel. Mediteren brengt onverwachtse fijne vruchten met zich mee. Zo kan ik bv merken dat ik iets minder opvliegend ben op een vergadering of dat ik vrijer in het leven sta. Het helpt me om terug voeling te krijgen met het kind in mij dat houdt van spelen, schilderen en zich graag laten zien. Mediteren oefent me in het spelen, vrij mens worden en me graag te laten zien.

Voor het eerst weer-tjes

“Weer uit uw kot komen is niet zo makkelijk als u denkt: Er is nul voorspelbaarheid’”, kopte het Nieuwsblad begin mei naar aanleiding van een interview met prof. dr. Psychologie Elke Van Hoof. Ik herken het wel een beetje. Nu de coronamaatregelen versoepelen hebben we de laatste tijd veel nieuwe ‘voor het eerst weer-tjes’. Die bezorgen me kriebels die tegelijk onrust en verlangen in zich dragen. Het zijn dezelfde soort kriebels die ik voelde toen ik voor ’t eerst naar mijn kot in Leuven trok, toen ik mijn eerste afspraakje had met de jongen waarop ik viel of toen ik me inschreef voor een vakantie met mensen die ik niet kende. Het is jezelf even oppakken, slikken en je overgeven aan wat er komen gaat.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hou van die ‘voor het eerst weer-tjes’, het maakt dat ik me voel leven. Het laat me met frisse blik naar mezelf, de mensen en de wereld kijken. In De Ark onthaalden we ooit een man die nooit zijn geboortedorp had verlaten en een opgesloten leven leidde. Toen we zijn eerste zomer naar de Ardennen op vakantie trokken, ging de wereld voor hem open. Zijn aarzeling en verwondering over al het nieuwe werkte aanstekelijk. Hij hielp me om mijn mindset te veranderen en net zoals hij ook voor het eerst te wandelen in een uitgestrekt bos, voor het eerst met mijn blote voeten in een stromend riviertje te stappen en voor het eerst moe te zijn omdat de weg bergop ging.

Het helpt me om beter te begrijpen wat mediteren voor me is. Mediteren is ook telkens een ‘voor het eerst weer-tje’ omdat het een zekere onrust en verlangen in zich mee draagt. Het lijkt heel repetitief om telkens opnieuw zachtjes in mezelf mijn mantra te herhalen, maar toch is het elke keer anders en nieuw. Ik blijf een beginneling in de meditatie. Wie ik vandaag ben, wat er in mij beweegt en wat deze dag voor mij in petto heeft, is telkens nieuw. Deze dag heb ik nog niet meegemaakt. En het is op deze dag dat ik mediteer. Het kan zijn dat mijn gedachten de hele tijd pingpongen in mijn hoofd, het kan zijn dat ik helemaal opga in het nu-moment of dat er beelden en emoties naar boven komen. Ik weet niet wat er zal gebeuren. Ik laat gewoon, zonder te oordelen, gebeuren wat er te gebeuren valt en probeer de hele meditatietijd door telkens terug te keren naar mijn mantra. De ‘voor het eerst weer-tjes’ van de meditatie helpen me om telkens opnieuw te beginnen, om me minder druk te maken over wat er niet is en blij te zijn met wat er wel is. Het laat me met een frisse blik vol mildheid naar mezelf, de mensen en de wereld kijken om zo in die wereld vele ‘voor het eerst weer-tjes’ mogelijk te maken.

 

Over de gewonigheid van het leven

Wat mis jij het meest in deze coronatijd? Ik vroeg dit wat rond bij mensen. Velen vertelden dat het om heel eenvoudige dingen gaat: op bezoek gaan bij vrienden, een hartelijke begroeting op het werk, een tas koffie drinken bij de buren, een ongedwongen babbel met iemand aan de bus, het geroezemoes van andere studenten in de bibliotheek,… Kortom, heel gewone dingen. De schoonheid van het leven zit verborgen in deze eenvoud. Natuurlijk keken we ook uit naar festivals, verre reizen, grootse feesten, maar het meeste missen we toch de gewone alledaagse contacten met anderen. Daar gebeurt het werkelijke leven. Het is maar als die ‘gewonigheid’ wegvalt, zoals in deze coronatijden, dat het ons opvalt hoe belangrijk die kleine eenvoudige dingen voor ons zijn.

“De zin van het leven, de liefde, het geluk, die zitten in de dagelijksheid. In het thuiskomen en uw geliefde vastpakken en vragen hoe de dag is geweest. ‘Heel gewoon’, zal ze dan zeggen, ‘maar ik zie u graag.”
Dirk De Wachter

Zo is het ook met mediteren. Natuurlijk is het fijn om op een relaxatieweekend te gaan, ons mentaal op te laden op een berghuttentocht of een spirituele ervaring op te doen tijdens een verblijf in een exotisch klooster ver weg. Maar eenmaal thuis slaat de stress en de onrust weer snel toe. Door echter dagelijks te mediteren, door heel gewoon met aandacht in onszelf onze mantra te herhalen en ernaar te luisteren, door even niet in te gaan op onze dwingende gedachten, dromen en zorgjes bouwen we een stukje rust in in ons dagelijks leven. Het is deze ‘gewonigheid’ van de dagelijkse meditatie die zachtjes zijn werk doet en ons langzaam verandert. Het is heel eenvoudig, maar daarom niet gemakkelijk. Het is niet evident de moed te vinden om vol te houden, om bij dat ene simpele zelfgekozen woord te blijven, om je over te geven aan de ‘gewonigheid’ van de dagelijkse meditatie. Nochtans merken we, net zoals bij de ‘gewonigheid’ van het leven, dat het ons anders naar onszelf en de wereld laat kijken. Het laat ons met volle teugen leven.

“Onze maatschappij zet in op fantastische ervaringen maar men komt vaak terug met het gevoel van “is het dat maar”? “Je kan de Mount Everest beklimmen, maar je moet sowieso terug naar beneden. Het moet vandaag altijd nóg straffer, maar daar is een grens aan. Je kan ook de Koppenberg beklimmen, daar is het ook schoon vertoeven”
Dirk De Wachter

Mediteer je met me mee? Elke donderdagavond om 21u. Meer info hier.

Ben jij een kip zonder kop of een kop zonder kip?

Ik hou van mooie tekeningen en cartoons. Ze drukken met een kwinkslag uit wat er in onze gedachten en gevoelens omgaat. Zo ook deze heerlijke cartoon van Leunig die ons vorige week op de zoommeditatie inspireerde.
Zodra ik ’s morgens wakker word, start de mallemolen aan gedachten en gevoelens in mijn hoofd. Ik overloop mijn to do-lijsten, hou alvast denkbeeldige gesprekken met de mensen met wie ik een afspraak heb, pieker nog wat na over een vergadering die ik de dag ervoor had en droom vooruit op de vakantie die ik nog met een vriendin wil uitstippelen. Mijn kopke staat niet stil en als ik niet oplet dan begin ik mijn werkdag met al deze zaken tegelijk te doen en rond te rennen zoals een kip zonder kop.
Andere momenten heb ik graag controle en verlies ik mezelf in details, precieze lijsten, afspraken en beleidsplannen voor mezelf, mijn werk en het leven van anderen. Ik leef dan in mijn kop zonder rekening te houden met de grenzen en verlangens van anderen en mezelf, ik verlies de realiteit uit het oog. Dan ben ik precies een kop zonder kip, enkel de bovenste vier centimeter van mijn hoofd zijn dan van tel.

Ben jij een kip zonder kop of eerder een kop zonder kip? Beide levenshoudingen zijn vermoeiend en helpen me niet echt om goed door de dag te komen. Daarom vind ik het belangrijk om elke ochtend wat tijd te nemen om te mediteren en als het ware te stoppen met jagen naar mijn hoofd en de controle over mijn leven. Mediteren helpt me om uit mijn drukke hoofd te komen, de gedachten en gevoelens te laten voor wat ze zijn en de stilte en de rust op te zoeken. Ik kan beter contact maken met mijn hele zijn en niet enkel de vier bovenste centimeters van mijn hoofd. Soms vind ik die stilte en die rust, vaak ook niet. Maar dat is niet erg. Door telkens opnieuw in mezelf zachtjes mijn mantra ma-ra-na-tha te herhalen en ernaar luisteren, laat ik mijn kuitspieren rusten en train ik mijn geest om niet elk croske aan te gaan. Het helpt me om te vertragen en te verstillen, om nieuwe inzichten en dromen te laten broeden in mij en pas naar boven te laten komen als de tijd er rijp voor is. Het helpt me minder te jagen in het leven en meer te onthalen wat me tegemoet komt. Mediteer je met me mee?

Bart – Rust vinden in de verwarde geest

Ik leerde Bart kennen in mijn eerste jaren in De Ark, een leefgemeenschap voor mensen met en zonder verstandelijke beperking. Bart had het syndroom van Down en de ziekte van Alzheimer. Hij kon soms heel onrustig zijn waardoor hij de hele tijd op en neer liep, aan alles frunnikte en overstuur raakte. Hij probeerde telkens weer op te staan waardoor hij gevaarlijk wiebelde op zijn benen. Ik kon hem enkel rustig krijgen door kalm bij hem te blijven zitten en over zijn rug te wrijven. Het was geen gemakkelijke opdracht voor me. Ik had het razend druk met zo’n groot huishouden en had wel wat beters te doen dan een kwartiertje bij Bart te blijven. Maar zodra ik van hem wegging, werd hij weer onrustig.

Mediteren lijkt voor mij heel hard op het kalmeren van Bart. Er komen voortdurend gedachten, gevoelens en prikkels in mijn hoofd en het lukt me niet om die zomaar stil te leggen. Tijdens het mediteren probeer ik mijn gedachten los te laten en de stilte en rust in mijn hart op te zoeken door innerlijk mijn zelfgekozen woord, een mantra, te herhalen en naar te luisteren. Persoonlijk mediteer ik met het woord, ‘ma-ra-na-tha’, een Aramees woord uit de christelijke wijsheid, maar het woord op zich is niet zozeer van belang. Ik ken mensen die mediteren met het woord ‘vrede’ of ‘liefde’ of een woord uit een andere religieuze traditie, sommige mensen luisteren naar hun ademhaling. Dat is allemaal goed. Als je het maar zachtjes in jezelf blijft herhalen en ernaar luistert.
De mantra is voor mij zoals naast Bart blijven zitten en hem zachtjes tegenhouden telkens als hij probeert recht te staan en rond te dolen. Zo keer ik zachtjes terug naar mijn mantra en luister ernaar telkens als mijn gedachten beginnen rond te dolen.

Het gekke met Bart is, dat hem kalmeren mij ook deugd doet. Ook ik zit vaak in een rush en het lieflijk naast Bart gaan zitten en hem mijn rust aanbieden, helpt me om zelf ook rustig te worden. Soms weet ik niet meer wie er nu wie rustig maakt. Zo is het ook voor mij bij het mediteren. Ik zoek de stilte en de rust in mij, maar ergens merk ik dat die rust en die stilte al aanwezig zijn in mij en mij als het ware tegemoet komen. Ik hoef eigenlijk zelf weinig te doen, behalve te zitten en proberen contact te maken met die rust in mij.

Alle tijd die ik met Bart doorbreng, brengt ook Bart met mij door. Ik heb dan niet in de hand wat er precies in mij gebeurt, maar ik voel dat ik er een ander mens door word. En zo is dat ook door te mediteren. Alle tijd die ik doorbreng met de stilte, brengt de stilte ook door met mij. Die stilte gaat zijn gang in mij, ongeacht of ik me nu rustig voel of niet, of het me lukt om mijn gedachten langs de kant te schuiven of niet, zolang ik maar besluit om die stilte te zoeken is het genoeg. Die stilte geeft me alles wat ik nodig heb om voluit te leven.