Motivatiebarometer

Ik zou wel graag elke dag mediteren, maar ik mis dat extra duwtje om het vol te houden. Met de motivatiebarometer voel ik me beter gewapend om gewoon te worden te mediteren.

Jan

Motivatiebarometer

Onze politici leuteren er al maanden over en beloven dat er een motivatiebarometer aankomt, een soort meetinstrument dat ons helpt overzicht te behouden en gemotiveerd te blijven. Met Meditation for Everyone leuteren we er niet over, maar doen we dat gewoon!
Je kent het wel. Je neemt je voor meditatiepraktijk te verdiepen: dagelijks te mediteren, van vijf naar tien minuutjes te gaan, 2x per dag te mediteren,… De eerste dagen lopen als een trein, maar na een tijdje begint je voornemen te sputteren. En na één of twee weken merk je dat je motivatie is gezakt onder het vriespunt. Om jou te helpen, stellen we jou de motivatiebarometer voor.

Hoe werkt het?

  1. Je stuurt een mailtje naar mij met jouw doel (bv. ik wil elke dag 5 minuten mediteren, ik wil mijn meditatietijd verlengen van 5 minuten naar 10, ik wil 2x/dag mediteren,…)
  2. Ik bezorg jou je persoonlijke motivatiebarometer met 66 afvinkhokjes.
  3. Na 11, 22 en 33 hokjes stuur je mij een mail om te zeggen dat je deze mijlpaal hebt bereikt. Ik stuur je een compliment met aanmoediging.
  4. Na 66 dagen krijg je van mij een cadeautje. Proficiat, je hebt nu een nieuwe gewoonte in je leven ingebouwd.

Waarom 66 dagen?
Motivatie-onderzoek toont aan dat als je iets 66 dagenlang volhoudt, dit een nieuwe gewoonte wordt. Het maakt dan deel uit van je routine en zo eenvoudig als je tandenpoetsen. Het is niet voor niets dat veel programma’s 10 weken duren (denk maar aan Start-to-Run, Start-to-Meditate van de christelijke meditatie,…).

Waarom tussenstappen?
Je blijft langer gemotiveerd als je een grote inspanning in kleine stapjes indeelt. Door de intervallen steeds langer te maken, bouw je rustig op naar een nieuwe gewoonte.

Waarom een mail sturen?
Het is fijner om iets in verbondenheid met anderen te doen. De aanmoedigingsmail helpt om het vol te houden. Denk maar aan je stappenteller op je smartphone, zodra je 10 000 stappen heb gezet, geeft die jou ook een complimentje. Altijd deugddoend!

Wat als het me niet lukt? Ga je dan boos zijn?
Mediteren mag niet het zoveelste verplichte nummertje zijn. Als het jou eens niet lukt, is dit geen probleem. Dan vink je die dag geen hokje af, maar doe je dat gewoon de volgende dag. Sommige mensen zullen er 66 dagen over doen om hun einddoel te bereiken, anderen 70, 80 of 90. Het is geen wedstrijd, trouw en opnieuw beginnen is belangrijker dan slagen en presteren. Gewoon blijven gaan.
En nee, ik ga niet boos zijn als het je niet lukt. Het is niet aan mij om te oordelen over jou, ik vrees dat je dat zelf al genoeg doet. Ik ben er enkel ter bemoediging en ondersteuning. Ik wacht gewoon geduldig op een mail van jou. Weet dat je telkens opnieuw kan beginnen.

Hoeveel kost het?
Betalen helpt om gemotiveerd te blijven, je wilt immers ‘waar voor je geld’. Denk maar aan je 5-beurtenkaart voor het zwembad, je wil graag àl je beurten opzwemmen.
De kostprijs is € 22, te betalen op IBAN BE52 0636 5117 7809. € 22 is ook het bedrag voor particulieren om de vitaminekuur Vitamine-M22 te volgen. In elke sessie zijn enkele mensen aanwezig die die € 22 niet kunnen betalen. Je geeft dus met de meditatiebarometer mensen in armoede ook de kans om 22 dagen te experimenteren met mediteren. Als dat geen warm gevoel geeft!