Zin en onzin van mediteren

Samen met anderen mediteren is gemakkelijker van alleen. Ik voel me verbonden met anderen en het stimuleert me om thuis ook vaker te mediteren. Ik weet dat ik niet alleen ben. Samen in stilte zijn zorgt verbazingwekkend tot een betere band met elkaar. 

Eva

Zin en onzin van mediteren

Mindfulness en meditatie

Mindfulness is een element uit het boeddhisme dat een gunstige effect heeft op de stress van de hedendaagse mens. Mindfulness is een goeie opstap naar het grotere werk van de meditatie. Door het aandachtig herhalen van een mantra of gebedswoord tijdens de meditatie wordt de menselijke geest gericht op zijn diepe innerlijke bron van goedheid, liefde en mededogen. Mediteren is op deze wijze een manier om tot een gelukkiger, aandachtiger en liefdevoller leven te komen.

Mediteren zoals een zonnebloem

Mediteren is zich dagelijks richten naar de zon en zich door de zon laten opwarmen om zo zelf meer en meer op die zon te gelijken en warmte uit te stralen naar anderen. Om dit vol te houden en mogelijk te maken hebben we anderen nodig. Daarom is samen mediteren zo sterk. We roepen elkaar op om de stilte in te gaan én we steunen elkaar om de wereld tot een warmere plaats te maken voor iedereen.

Christelijke meditatie? Nee toch…

We kennen meditatie vooral uit de boeddhistische traditie. Wat weinig mensen weten, is dat meditatie ook vanaf het begin van het christendom werd beoefend. Woestijnvaders en – moeders in de eerste eeuwen van onze jaartelling trokken zich terug in de woestijn in eenzaamheid en totale stilte om te mediteren. Deze traditie werd doorheen de eeuwen verder gezet in contemplatieve kloosters.

In de jaren ’60 integreerde John Main (Benedictijn) in India de oosterse en de westerse wijsheid van meditatie. Hij, en nadien zijn opvolger Laurence Freeman, maakte deze vorm van meditatie toegankelijk voor de gewone westerse mens die volop in het leven staat en richtte hiertoe World Community for Christian Meditation op.

Mediteren is universeel en menselijk

Iedereen kan mediteren omdat het bij ons menszijn hoort. Mediteren is iets universeel, iedereen kan contact maken met die bron van goedheid en stilte in zich. Mensen vanuit een religieuze traditie noemen deze bron God, het Al of het Universum. De meeste mensen kiezen ervoor om deze bron geen naam te geven, maar het gewoon ruimte te geven in hun leven.